Бул териер - описание на породата и характера на кучето

В древни времена подобни хобита, които се характеризираха с жестокост, бяха популярни. Много породи кучета бяха развъждани, за да участват в лов и разяждат едър дивеч, а не да пазят къщата. По-специално, кучетата са били използвани като участници в битки между кучета. За редица хора това беше метод за печелене - те влагаха пари на едно от животните, докато други, обикновено заможни хора, искаха да присъстват на грандиозно събитие, за да внесат разнообразие в спокойния си живот. Детето на онези тежки времена е бик териерът. Потомците на тези кучета бяха отлични бойци, но поради хората, които се занимаваха с развъждането им, породата придоби по-елегантен вид. Следователно, след забраната на ожесточени и кървави битки, биковите териери успяха да намерят нов път поради особения външен вид.

Бул териер

име

Заедно с много териери във Великобритания се развъждат „бикове“. Следователно името на породата се отнася до английския език. „Бик“ в превод означава „бик“ - именно с тези големи животни булдогите, участвали във формирането на породата, влязоха в битката на ринга. А думата "териер" се отнася до втората порода кучета, участвали в развъдните процеси.

Историята

Докато битките с животни в Англия не бяха забранени, което се случи през 1835 г., участието на кучета в тормоза на бикове беше особено популярно. В тези битки са участвали предците на британските булдоги. По онова време външният вид на тези кучета беше различен: крайниците бяха високи, а главата имаше квадратна форма и прекомерно широка. Тези характеристики предоставиха на кучето възможност пъргаво да се бори с масивни бикове. Но след забраната организаторите на ожесточени битки намериха други методи за печелене на пари - офорт на плъхове и бой между кучета. Поради по-малкия размер на участниците, арената може да бъде създадена във всяка закуска, където живееха както бедни, така и богати хора.

Скоро стана ясно, че военният булдог на практика не е подходящ за новоизсечения формат. В такива битки беше необходимо да има още по-голяма интелигентност и сръчност. За съжаление, силните булдоги не успяха да покажат своята стойност в подобни битки - те се превърнаха в скучно действие.

Затова животновъдите започват да кръстосват булдозите, участвали в битките с други разновидности на кучета. Особено обещаваща беше селекцията с териери. Развъдената порода притежаваше същата сила и упоритост, докато кучетата станаха по-пъргави и интелигентни. Името на първите представители на породата беше непретенциозно: "стар бик и териер". Така се родиха предците на сегашните бик териери.

Възможност за оцеляване

Първите представители на новата порода изглеждаха много необичайно: масивно тяло, криви крайници, прекомерно широка глава с тъпа муцуна. Но в същото време получените индивиди перфектно изпълниха задълженията на боец. Следващите поколения придобиват все по-изразени признаци на териери: остра муцуна и дълги лапи. Но, по един или друг начин, кучетата все още бяха далеч от красивия външен вид.

Джеймс Хинкс, любител на кучета и търговец, се погрижи за това. Той реши да направи породата да изглежда по-красива, без да променя способността на кучетата да се бият. И няколко години по-късно, на изложба в Бирминим, търговецът представи най-добрия резултат. Хинкс осъзна, че е необходимо да се работи върху благородството на външен вид, така че новите представители на индивида бяха напълно бели.И точно тогава се появи съвременното име на породата - бик териер.

Първите индивиди вече са включили редица качества от своите предци, включително издръжливост, развит ум, пъргавина и енергия. Във Великобритания бик териерът моментално започна да се наслаждава на любовта и уважението на общността на развъдчиците на кучета. Притежаването на бял бик териер влезе в мода и с началото на 20 век животновъдите показаха на света цветна порода от тези кучета.

Цвят на бик териери
През втората половина на деветнадесети век двама домашни любимци на Hinx с прякор Madmen and Puss получават шампионски титли. Въпреки очевидните разлики от съвременните представители на породата, белите бикове териери в онези дни вече са били с голямо търсене. Поради интерес от пътешественици и военни, породата дойде в различни страни.

Цвят на бик териери

Независимо от това, остават редица сериозни проблеми, чието решение изисква значителни усилия от страна на животновъдите. Отначало британското правителство забрани спирането на ушите на бик териери и това почти унищожи повишената популярност на кучетата. Ушите, като бяха необрязани, изглеждаха ужасно на тези кучета. Но поради дългата работа на животновъдите скоро се появяват екземпляри, чиито уши естествено са изправени.

Но основната трудност беше, че биковите териери с цветна вълна се родиха дискриминирани. Много хора бяха на мнение, че им липсва външно благородство. И от момента, в който цветните кучета започнаха да печелят на английски изложби, много животновъди протестираха срещу решенията на съдиите. Според тях получаването на оцветени титли на кучета (което води до участието на тези кучета в развъждането) ще доведе до факта, че белите бикове териери претърпяват дегенерация. Следователно не само многоцветни индивиди, но и бели, имащи цветни кучета сред своите предци, загубиха участието си в чифтосването. И подобно решение почти се превърна в изчезване на породата. Поради дългата селекция на бели представители на породата, генофондът от бик териери стана по-оскъден. Освен това кучетата, придобити от своите предшественици - бели британски териери - набор от пороци: от глухота до сини очи и безплодие.

Към средата на ХХ век има повече кученца с болест. И само за да се избегне дегенерация на породата, на оцветени индивиди беше разрешено да участват в развъждането. Експертите своевременно припомниха, че преди няколко години шампионската титла беше получена от бял бик териер, чиито предци бяха многоцветни индивиди.

победа
Прави впечатление, че първоначално онези, които са създали първите кучета след избора на булдог с териер, са били снизходителни към белите биещи териери Hinx, смятайки ги за неподходящи за битка. Развъдчиците уверено заявиха, че красивото куче едва ли ще бъде голям боец. Тогава Хинкс стана участник в залога, резултатът от който завинаги промени историята на бик териерите. Той развъди кучето си с прякор Пус - четиридесет килограмов бял бик териер - срещу по-познато и по-старо куче с 60 килограма. В продължение на около тридесет минути Пус безмилостно се справи с нея, а Джеймс, който спечели спора, спечели пет килограма и кутия хубаво шампанско. А любимецът на Hinx Puss, който на практика не пострада в двубоя, ден по-късно получи шампионската титла на изложбеното шоу.

Порода стандарт

Доста необичайно е, че стандартът за порода бик териер не е много ясен. Диапазонът на теглото е от 17 до 32 кг, а растежът може да бъде от 31 до 46 см. Редица ограничения за растежа са налице само при миниатюрни представители на породата. Обикновено височината му е по-малка от 36 см. Когато теглото на кучето е в рамките на 19-31 кг, е важно да се обърне внимание на факта, че кучето не изглежда твърде пълно или, обратно, мършаво.

Основният аспект на стандарта е силно изградена и добре развита мускулатура.Главата е с ниско кацане, масивна, удължена, яйцевидна. Той няма изкривявания или нередности. Ухапване от ножица, долната челюст има огромна сила. Ноздрите са ясно видими, отворени.

Очите са пигментирани в кафяво, малки и триъгълни. Ушите са обърнати, разположени близо една до друга. Крайниците са силни и мускулести, помагат на бик териера да се изправи здраво на краката си. Тялото е закръглено. Гърдите имат силни мускули, не са тесни. Опашката е малка, по-тясна в края.

Ако представителят на породата е бял, тогава петна от различен цвят са разрешени само по главата или ушите. Ако е цветен, тогава бялото трябва да бъде по-ниско по обхват спрямо останалите.

Характеристики на характера

Бул териерите традиционно се смятат за бойни кучета. Имат изключително висок праг на болка, имат повишена сила и пъргавина. Но, както е при другите породи кучета, възпитанието играе ключова роля в характера на кучето. Когато собственикът и неговият любимец са наистина приятелски настроени, а кучето от кученце разбира всичко. Тя знае, че собственикът е най-важен, че е водач и че е необходимо да му се подчиняваме без съпротива - в този случай бик териерът ще се превърне в истински лоялен приятел.

Характерни особености на бик териера

Представителите на тази порода имат активно, неспокойно и глупаво разположение. Преди да започнете бик териер, трябва да помислите дали сте готови да прекарвате няколко часа всеки ден в разходки с вашия домашен любимец. Следователно това куче е по-подходящо за собственици активни, весели и млади, отколкото стари хора.

Първоначално породата на тези кучета не е била развъждана, за да участва в битки с хора, въпреки факта, че се води битка. Според стандарта сред родените кученца е необходимо да се оставят само спокойни, уравновесени и разумни индивиди.

Агресивността и гневът в характера на кучето може да се прояви, ако процесите на възпитание, обучение и задържане в семейството не са били извършени правилно. Бул териерите са капризни и ревниви. Малко вероятно е тези кучета да се примирят с робско съдържание или нужда от безразсъдно подчинение на собственика. Това трябва да се има предвид, ако планирате да имате кученце бик териер. Собственикът ще се нуждае от много любов, уважение, търпение и грижа, за да предотврати грешки във възпитанието на домашния любимец и правилно да го научи на обществото. Притежавайки развит интелект и свой собствен ум, бик териерът ще се радва да отговори на човек с приятелско, мило и меко отношение. Ако собственикът стане честен водач, бик териерът с удоволствие ще му се подчини.

Как да получите кученце?

Изборът на кученце трябва да е на около два месеца и половина. Определено трябва да си купите бик териер в детската стая. Ако се опитате да закупите домашен любимец според обяви или на пазари за птици, тогава има голям риск да получите кученце с болест или чистокръвен. Важно е да знаете, че до 2-годишна възраст кученцата в детските ясли получават подходящи ваксинации, отхвърлят всички, които не отговарят на описанието на стандарта. Трябва да обърнете внимание на състоянието на зъбите на кученцето, те имат най-малко дванадесет зъба на тази възраст - по шест от всяка страна.

Важно е също така да се уверите, че бик териерът е добре четен. Кучетата от тази порода често имат генетични затруднения със слуха, по-специално белите често се раждат с глухота. Необходимо е леко да плеснете с ръце и да обърнете внимание дали кученцето реагира на звук. Препоръчително е да се запознаете и с родителите на придобитото кученце. Дори и не разбирайки особено породите кучета, ще бъде възможно да се отбележат някои отклонения от приетия стандарт.

Характеристики на грижата и поддръжката

Характеристики на грижата и поддръжката на бик териера
Бул териерите са кучета с гладка коса. Следователно не е необходимо да се гмурнете с главата надолу в спецификата на грижата за тях, тъй като тези кучета не изискват специално съдържание. Представителите на породата леят два пъти годишно - през пролетта и есента.За да премахнете вълната без затруднения, можете да използвате четка с фини четинки или ръкавица, предназначена за тази процедура. След разходка на домашния любимец не е необходимо да се подлагате на водни процедури. Спрете да бършете лапите и вълната с влажна кърпа или гъба.

Редовно е важно да проверявате дали ушите и очите са възпалени. Рядко бил териерите развиват възпалителни процеси в ушите, но превенцията никога не е излишна.

В процеса на ходене ноктите на вашия домашен любимец също се смилат, така че няма конкретна причина да ги отрежете. Изрязването на ноктите ще се изисква само в случаите, когато те стърчат извън границите на подложките на лапите.

Предвид желанието на бик териера активно да прекарва времето си и естествените му наклонности, разходката на кучето трябва да бъде възможно най-мобилна и активна. Необходимо е да му се предостави възможност дълго време да тича наоколо, да играе с топка или пръчка, да прескочи багажника. Това не само ще помогне да се поддържа кучето в отлично физическо състояние (биковите териери са склонни да са с наднормено тегло), но и да създаде спокойна атмосфера в апартамента, тъй като домашният любимец ще стане спокоен и спокоен до момента, в който се прибере.

Не всяко куче трябва да бъде обучено и обучено в огромен брой екипи, но всички те се нуждаят от подходящо образование.

Кученцата струват

Много хора знаят, че изкупната цена на кученце се определя от редица фактори. Това включва родословието, първенството сред родителите, потенциала на кучето да участва в изложби и т.н. Следователно, ценовият диапазон е следният: от 16 000 до 74 000 рубли или повече. Но средно, цената на кученцето бик териер в тези разсадници, които са се доказали, е около 35 000 рубли.

Видео: куче порода бик териер

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт