Апорокактус - отглеждане в дома и грижи

Някога апорокактус можеше да се намери само в Мексико по скалисти склонове или по средата на купчина голи скалисти камъни, по дървесни клони и храсти. Но поради необичайния си външен вид и непретенциозността на растението, можете да го видите сред любителите на кактуси на первази на прозореца и остъклени балкони в саксии.

Отглеждане и грижа за апорокактус

Доста лесно е да се разграничи този вид от други представители на кактуси по месестите му яркозелени, почти метри дълги стъбла, които при достигане на зряла възраст висят като камшици. Повърхностите им са изпъстрени с малки бодли.

Цветът на стъблото може да определи възрастта на растението:

 • млад - има нюанси на светло зелено;
 • по-твърд - по-тъмен и с течение на времето придобива синкаво покритие.

Малина или розови цветя, насочени нагоре, украсяват растението. Цъфтят през пролетта или лятото. Има апорокактус и собствен плод. Представлява зрънце, увито в нежни четина, червено и заоблено.

Грижа за определени правила

Цветярите разграничават пет вида от този вид кактуси и всеки от тях се отглежда с охота у дома.

място
Зависи от местоположението на растението, как ще расте, цъфти и, следователно, зарадва стопаните му. Апорокактусът обича голямо количество светлина, но се страхува да не бъде изложен на пряка слънчева светлина. Професионалистите съветват да държите растението върху прозорците, разположени в източната или западната част на стаята - това са най-благоприятните зони. Ако няма изход, а кактусът е от южната страна, ще трябва да създадете изкуствен сянка, дифузно осветление в най-горещите часове.

В студено време растението не се нуждае от допълнително осветление. Когато обаче започнат да се образуват пъпки, е необходима повече светлина, така че трябва да преместите саксията по-близо до прозореца. Само ако апорокактусът получи много слънце, пъпките ще бъдат добри и цъфтят обилно.

Важно! Късите дневни часове трябва да се удължат с допълнително изкуствено осветление.

температура
Температурният режим за това растение също е много важен:

 1. През пролетта и лятото трябва да се придържате към 20 - 25 градуса по Целзий, за предпочитане на открито, но се крийте от пряка слънчева светлина.
 2. В късната есен и зимата растението се нуждае от пълна почивка и е доста доволно от температура от 8 до 10 градуса на тялото.

Що се отнася до влажността на помещението, в което се намира растението, тогава за него това не е толкова важно. Сухият въздух и централното отопление не плашат растението. При топло време периодично може да се напръсква апорокактус, но през зимата тази процедура не се изисква.

поливане
Всички растения изискват поливане, а апорокактусът не е изключение, но има някои характеристики.

 1. Когато настъпи есенно-зимният период, поливането става само когато земната бучка стане напълно суха. Някои градинари смятат, че от средата на есента до момента, в който започва вегетационният сезон, е невъзможно дори да се навлажни почвата.
 2. Започвайки от пролетния сезон, трябва да гарантирате, че земята в саксията винаги е мокра. Когато започне активен растеж, той също трябва да се полива доста често, но внимавайте да не натрупате твърде много влага. Почвата трябва да е само мокра.
 3. Водата за напояване трябва да се защитава, тя трябва да бъде достатъчно мека. Много любители на кактус се опитват да акумулират дъждовна вода, смятайки я за най-добрата.
 4. Не трябва да поливате растението с много студена вода.

Почва и почва, горната обработка
Aporocactus предпочита определена почва, състояща се от равни в равни пропорции трева, листна земя, торф и пясък (за предпочитане река). Но има и друг вариант - готов състав, субстрат, направен специално за кактуси. Можете да го закупите във всеки магазин за цветя. Препоръчително е да добавите малко количество малки камъчета към готовата почва.

За да може растението да е в удобни условия, почвата трябва да е рохкава, да пропуска вода добре с дренажен слой, а водородният индикатор на почвата трябва да е неутрален или леко кисел.

Изисква периодична превръзка на апорокактус, от пролетта до средата на есента. През зимата не е необходимо. Достатъчно е да добавяте торове само веднъж месечно, а след цъфтежа тази процедура не се препоръчва.

Трансплантацията трябва да има полза!

Това растение има много слаба коренова система и затова е най-добре да изберете саксии с малки дупки, малки дълбочини за засаждане, но те трябва да са достатъчно широки в диаметър.

Aporokaktus

Обикновено младите растения се пресаждат и това ще се изисква всяка година. Възрастните апорокакти се подлагат на такава процедура на всеки три години, когато възникне нуждата, тоест, когато корените вече са запълнили цялото пространство. За да не повредите слабите корени, трансплантирайте с земна бучка, като внимавате.

Препоръчително е да пресадите растението след покупка, като напълно замените почвата, тъй като в цветарски магазин обикновено се съдържа в специален контейнер за транспортиране, който не е подходящ за отглеждане.

нещо като продължение

Този кактус може да се размножава не само чрез резници, но и с помощта на семена. За да продължите рода с помощта на резници, трябва да:

 1. Нарежете дългото стъбло на части, които съответстват на 7-8 см, и ги изсушете 7 дни. Някои градинари съветват да се режат части само от върха на леторастите.
 2. Поставете всяка част в подготвената пясъчна и торфена почва, покрийте със стъкло, създавайки температурен режим от 20-22 градуса по Целзий, и лека - поне 10 часа.
 3. Когато резниците придобият сила малко, укрепете, те ще се нуждаят от отделни саксии.

Размножаването с помощта на семена е много сложна процедура, тъй като у дома не е лесно да се извърши. Обикновено специалистите в ботаническата градина правят това, разполагайки с налично оборудване и условия.

Злобни насекоми и опасни болести

Това красиво, но много нежно растение има врагове. На първо място:

 1. Щитоносни въшки. Забелязва се веднага на восъчния щит. Младите индивиди активно се движат, останалите са неподвижни. Пробивайки стъблото, вредителят изсмуква сока. На повърхността на растението остава лепкава течност, тя става жълта. Обикновено се третира със сапунен разтвор, ако има твърде много паразити, се използват химически препарати.
 2. Паяк акара. Храни се с растителен сок. Наличието му може да се определи по появата на сухи жълти петна и тънки белезникави паяжини. Трябва да се третира с инсектициди.
 3. Нематода. Всъщност микроскопичен червей, който е често срещан във влажна среда. Опасността е, че отделя токсични вещества, запушва тъканите. Най-често растението не може да бъде спасено.

Ако поливането е станало в големи количества или температурата в помещението е много ниска, тогава може да започне гъбично заболяване. Най-често срещано е кореново гниене. Опасно е, защото е почти невъзможно да се открие веднага, защото състоянието на стъблото в основата трябва да се проверява периодично. Трудно е да се бори с гниене, но е възможно да се спаси растението. Ще бъде необходимо да се отрежат вече засегнатите стъбла и да се обработят останалите участъци от секциите с фунгициди и дървени въглища, предварително натрошени.

Ако изведнъж растението започна да губи цветя - най-вероятно, му липсва влага или торене.

Растителни видове

Сортовете от апорокактус са много красиви:

 1. Concatti има дълго стебло с наситен зелен цвят с ясно очертани ребра, покрити с жълти или светлокафяви шипове и украсени с големи тъмночервени цветя. В дивата природа расте близо до морето.
 2. "Мартиус". Има големи тъмно розови цветя, стъблата са дълги с неясни ребра, повърхността е осеяна с малки шипове, цветът на които е сив. В природата може да се намери в планината.
 3. "Whip подобни." Счита се за най-непретенциозния. Основната разлика от другите видове е, че има много висящи издънки с дебелина не повече от 1,5 см, покрити с малки жълто-кафяви шиповидни шевове. Когато растението е много младо, стъблата израстват и само с времето започват да падат. Цветовете са розови, а плодът е кръгло червено зрънце, което също има малки четинки на повърхността. Не цъфти дълго и когато цветето изсъхне, на това място се появяват плодове.

Видео: грижа за апорокактус

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт