10 цветнолюбиви стайни растения, които ще украсят дома ви

Да създадете истинска цветна градина във вашия апартамент е напълно възможно, дори и прозорците й да не са от слънчевата страна. Достатъчно е да имате представа какви цветове ще бъдат уютни в стая, където има малко светлина. Според препоръките на експерти, по-долу са дузина домашни цветя, които могат да трансформират всеки дом.

Сянка-обичащи стайни растения

Chamaedorea
Можете да засадите хамедорея. Това растение е палмово дърво с яркозелени листа, перфектно почиства въздуха. Той расте дълго време, достига височина малко повече от метър. Ако се грижи добре, тя е в състояние да расте до тавана. Не се препоръчва да се поставя на пряка слънчева светлина. Препоръчително е да намерите тъмно място за нея. Обикновено това растение се намира във влажните тропици, затова често трябва да се пръска и да поддържа висока влажност в помещението. Като благодарност тропическият гост също иска да зарадва господаря си с щедър подарък. Амонякът, бензолът, толуолът, формалдехидът и други опасни газове ще изчезнат от апартамента, ако хамедорея живее там.

Катерене Филодендрон
Ако в стаята няма достатъчно място, филодендронът за катерене ще се почувства чудесно на перваза на прозореца, разположен от западната или източната страна. Това растение е лоза. Погрижете се предварително за опората, за да може цветето да се изкачи нагоре. Три бамбукови пръчици, забити в саксия, са достатъчни. Като ги завържете отгоре, можете да постигнете триъгълна форма. Стъблата също се препоръчва да се връзват към опорите с мек шнур. Филодендрон ще расте около пръчката, която е обвита в мъх. Заслужава да се отбележи, че роднините на това растение е монстера, която често се нарича перфориран филодендрон.

Толман
Няма да съжалявате, ако вземете толмия в къщата. Прилича на храст, състоящ се от сочни и пухкави зелени листа. Това растение се счита за едно от най-подходящите за отглеждане на къща. В природата толмият може да се намери в скалисти гори, което му позволява да се чувства комфортно в помещения, където има малко топлина и светлина. В допълнение, това цвете не се страхува от течение. Градинарите често го наричат ​​"пиле с пилета", тъй като с течение на времето на листата му се появяват резници, от които расте друга толма.

pteris
По правило папратите не се засаждат у дома, те умират. Но това не се отнася за птерисите. Това светлозелено растение е много непретенциозно. Този вид папрат (от който има повече от двеста в света) няма цветя, не мирише и впечатлява със своя темп на растеж. Листата на папрат приличат на крила. В природата той обикновено е често срещан в Африка, Страната на изгряващото слънце, Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Spathiphyllum
Друга известна стайна растение е спатифилум. Отглеждането му е много лесно. Може да се постави както на слънце, така и на сянка. Това, което spathiphyllum наистина не харесва, е течения и студ. Задържайки това цвете в къщата, можете да забравите за овлажняване. Той е в състояние да насити стаята с озон, чист от вредни газове (фенол, например), които се отделят от мебелите. Ако растението се чувства добре на мястото, където сте го поставили, тогава ще ви благодари целогодишно цъфтежа. Нарязаните цветя могат да стоят около месец, така че не забравяйте понякога да зарадвате любимите си хора.

Aglaonema
Аглаонема се счита за кралско цвете по това, че може да расте дори на най-тъмното място. Освен това е в състояние да пречисти въздуха от различни вредни вещества и да се справи с бензола, отделен от газовите печки. Но трябва да внимавате с нея, тъй като сокът, който се съдържа в стъблата й, е отровен. Не пускайте децата на растението, защото непрекъснато теглят нещо в устата си.

семейно щастие
Аспидистра също се счита за обикновено цвете за отглеждане у дома. Това растение също е сенчестолюбиво. Дори неопитни градинари могат да го посъветват. Aspidistra не е много взискателен, така че не умира, дори ако собственикът случайно забрави да го полива. Това цвете се счита за лечебно. Японците обикновено го използват като диуретик. Традиционните лечители използват аспидистра за лечение на различни възпаления. Но това далеч не са всички положителни свойства на едно цвете. Той, подобно на предишните си братя, също абсорбира формалдехиди и бензолни пари.

Fatsa
Растителна фация, японско цвете, напомнящо на клен. Струва си да се каже, че това растение получи името си заради структурата на листата, които сякаш са разделени на 8 части. Освен това расте красиво в тъмна стая. Но през лятото цветето предпочита прохладно, а през зимата - топло. Ето защо, внимавайте за това, преди да го закупите. Размножаването на мазнини е много просто. Ако се грижи правилно, може да достигне височина един и половина метра.

Pellioniya
Феновете на екзотиката могат да бъдат посъветвани Pellion. Това рядко цвете, въпреки че принадлежи към семейството на копривата, изглежда много впечатляващо. Освен това той изобщо не хапе. Разнообразните листа, подобни на мраморни, няма да оставят никого безразличен. Пелония обича сянката. Това пълзящо растение се препоръчва да бъде суспендирано.

Selaginella
Салагинела, която живее във влажните тропици, спокойно може да бъде оставена дори в килер или наводнена. Тя блестящо издържа на тези условия. Цветето поразява с благодат, въпреки че не цъфти. Поради множеството малки и тънки листа, салагинела придоби второто име - „бягащ бор“. Тя трябва да бъде добре напоена, така че терариумът, както и градината с бутилки, ще направят за отглеждане на цвете.

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт